Wat
Voor wie?
Ik ben er voor iedereen die nog eens wil stilstaan bij en terugkijken op een zwangerschap, bevalling of de periode daarna.
Ook wanneer je tegen één van deze periodes/gebeurtenissen in de toekomst opziet, als puzzelstukjes een plek zoeken of een herinnering lichter mag, ben ik beschikbaar om naar je te luisteren en je op weg te helpen.
Er zijn signalen die erop wijzen dat het heel zinvol kan zijn om eens stil te staan bij en samen te kijken naar jouw angst of ervaring rond zwangerschap en/of bevalling.
Misschien herken je één of meer van de volgende dingen bij jezelf:
- Verdriet – huilbuien, teleurstelling, somberheid.
- Angst – snel schrikken, overbezorgdheid, situaties of herinneringen mijden, nachtmerries.
- Boosheid – op jezelf of anderen, op de gebeurtenis, snel geïrriteerd zijn.
- Eenzaamheid – je onbegrepen en alleen voelen, schaamte.
- Onmacht – geen grip krijgen op de situatie, gevoel van falen, sterke onzekerheid.
Zijn (sommige van) deze signalen veel aanwezig? Zou je graag meer energie overhouden en meer de fijne dingen van het leven kunnen zien? Wil je rust hebben over gebeurtenissen uit het verleden en/of met meer vrijheid en vertrouwen vooruit kijken? Dan kan ik je helpen.
Wat kan ik voor je doen?
Ik vind het in de eerste plaats belangrijk om jouw verhaal de ruimte te geven en om goed naar je te luisteren, zonder oordeel. Dat begint al bij onze kennismaking. In een intakegesprek geef ik je de tijd om je verhaal te vertellen en om te delen wat je zou willen bereiken. Op basis daarvan bekijken we of datgene wat ik doe daarbij past en of mijn aanpak goed voelt voor jou.
Mocht meer of andere zorg beter blijken, dan kan ik je doorverwijzen naar de juiste instantie of persoon.
Wanneer we besluiten om samen aan de slag te gaan, dan wil ik me graag inzetten om samen met jou de moeilijke momenten/herinneringen/gedachten die je bezighouden te bespreken en door te werken. We staan stil bij het deel van je zwangerschap, de bevalling of het moederschap dat aandacht vraagt. Dit kan zijn omdat de herinnering eraan pijn doet, of je angstig of onzeker maakt. Of je hebt andere ervaringen die ervoor zorgen dat je met angst naar een toekomstige zwangerschap of bevalling kijkt. Dit alles kan zorgen dat je niet goed in je vel zit. Met gesprekken help ik je daarin verandering te brengen. Het doel is dat jij je niet langer belemmerd voelt, maar kracht, veerkracht en vertrouwen vindt om in vrijheid naar de toekomst te kunnen kijken. Daar wil ik samen met jou naar op zoek.
In principe doen we dit in een kort traject van een aantal gesprekken. Ik kom graag bij jou thuis om samen in jouw vertrouwde omgeving aan de slag te gaan. Mocht je dit niet prettig vinden dan ben je welkom in mijn praktijkruimte in Downtown Veenendaal. Een andere mogelijkheid is om samen te gaan wandelen.
Zo’n kort traject van gesprekken zet bij jou een proces in gang. Als datgene wat jou heeft belemmerd geen heftige emoties meer oproept en eventuele puzzelstukken in elkaar passen, dan kun je er vaak heel goed zelf mee verder.
Maar mocht je dat niet zien zitten, dan laat ik je niet zomaar los. We kunnen indien gewenst na afronding van de gesprekken nog eens contact hebben om te bespreken hoe het gaat. En ook dan kan ik je altijd doorverwijzen, mocht meer hulp gewenst zijn.
Werkwijze
Ik baseer mijn aanpak deels op de visie van de ‘Positieve Gezondheid’. Het principe van Positieve Gezondheid is dat gezondheid niet puur draait om of je al dan niet ziek bent, maar vooral ook om veerkracht: in hoeverre ben je in staat om te gaan met de uitdagingen in het leven (fysiek, emotioneel, sociaal) en in hoeverre voer je daarin zelf de regie?
Ik combineer deze visie met een geheel eigen invulling van de termen ‘geloof’, ‘hoop’ en ‘liefde’ en niet te vergeten met mijn kennis van en ervaring in de verloskunde, waarin ik jarenlang met veel plezier en toewijding werkzaam was. Daarnaast heb ik in de afgelopen jaren diverse cursussen en opleidingen gevolgd die gaan over de psychologie met betrekking tot preventie en herstel in en rond de geboortezorg (onder andere deed ik een opleiding tot traumapreventie coach). Ik werk onder meer vanuit de KNOV multidisciplinaire richtlijn voor bevallingsgerelateerde PTSS.
Ik werk regelmatig samen met professionals uit diverse disciplines voor intervisie en overleg (uiteraard met volledige inachtneming van jouw privacy) en ik ben aangesloten bij Zo Beval Ik (link), de BCE (link) (Beroepscoöperatie voor Childbirth Educators) en de KNOV (link) (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen).
Tarieven
Een consult bij Vida kan live, telefonisch of online plaatsvinden. In alle gevallen is het tarief Euro 85,-. Een consult duurt in principe 60 minuten.
Voor telefonisch overleg geldt een tarief van Euro 15,- voor maximaal 15 minuten. Mocht meer tijd gewenst zijn, dan bestaat de mogelijkheid om een afspraak te maken voor een consult.
Ik wil graag zorg leveren wanneer dat nodig is, niet alleen wanneer dat financieel kan. In principe ga ik uit van het bovengenoemde tarief van Euro 85,-. Echter: mocht dit voor jou financieel een probleem zijn, laten we dan toch om de tafel gaan zitten om te kijken wat mogelijk is!
Het gebeurt soms dat iemand hard hulp nodig heeft, maar geen middelen heeft om dit te bekostigen. Ik wil daarom mensen die wat meer te besteden hebben vragen om een beetje extra te geven, door bijv. Euro 95,- te betalen voor een consult. Zo kan ik de ‘meerprijs’ aan de kant kan zetten voor de groep cliënten die vanwege een gebrek aan financiële middelen anders buiten de boot dreigt te vallen. Voel je niet verplicht, maar denk er eens over na.
Twijfel je of heb je naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen? Of weerhoudt je financiële situatie je er misschien van om hulp te zoeken? Schroom dan niet om vrijblijvend contact op te nemen! Ik hoor graag van je en zoek graag samen naar een passende oplossing.
Vergoeding
De gegeven therapie valt onder alternatieve zorg. Bij je zorgverzekeraar kun je informeren of je voor vergoeding in aanmerking komt.